worrying zorgen maken

piekeren: Waarom zorgen maken je niet verder helpt.

May 18, 2021

Zorgen maken doen we allemaal wel. Piekeren tot we letterlijk uitgepiekerd zijn. Maar schieten we hier eigenlijk wel iets mee op? Zo ja, wat? Of is het puur energieverspilling die we beter kunnen besteden? In deze blog lees je over vier valkuilen die zorgen maken met zich meebrengt.

Valkuil 1. Zorgen maken remt je creativiteit

Wist je dat je zowel op creatief gebied als op probleemoplossend gebied geremd wordt wanneer je je voortdurend zorgt maakt om van alles en nog wat? Dit komt doordat compleet in beslag genomen wordt door zorgen en angst. Hierdoor verschuift de focus naar alle beren op de weg in plaats van eindelijk eens dat schilderij af te maken? Door regelmatig zorgen te maken, train je jezelf in het zien van alleen maar ellende en gevaar. Er is geen ruimte en energie meer over voor probleemoplossend denken.

Valkuil 2. Je zorgen niet erkennen

Als je, op het moment dat je begint met piekeren, niet je zorgen erkend dan neemt het je totaal in beslag. Dus begin met jezelf af te vragen in hoeverre datgene wat jou bezighoudt, daadwerkelijk dient. Heb je je zorgen erkend? Mooi, dan kan je nu nadenken over hoe je ze kunt laten vervliegen. Ik gebruik er altijd een metaforisch beekje voor. Ik pak mijn zorgen uit mijn hoofd en maak van mijn handen een kommetje. Vervolgens doe ik denkbeeldig de zorgen in dat kommetje en laat ik het los in het kabbelende beekje waar het met de stroming mee mag varen. Ergens ver bij mij vandaan. Je zorgen niet erkennen betekent vaak dat ze aan je vats blijven plakken.

Valkuil 3. Je zorgen inslikken

In plaats van de zorgen te erkennen, bij naam te noemen en te laten verdwijnen slik je ze soms in. Dit doe je om verschillende redenen. Misschien denk je wel dat je het verdient. ‘Er is zoveel narigheid in de wereld, dus ik mag daar best over piekeren.’ Of ‘die ander heeft het veel zwaarder, dus door te piekeren draag ik ook wat van die last’. Door de zorgen in te slikken in plaats van te elimineren, zal je je zwaarder en energieloos voelen.

Valkuil 4. Het piekeren verdwijnt vanzelf wel weer

Als je denkt dat je lang genoeg tobt over een kwestie, het zichzelf wel oplost dan heb ik helaas slecht nieuws voor je. Zorgen maken heeft een mens nog nooit verder geholpen dus jou en mij zeer waarschijnlijk ook niet. Zorgen verdwijnen helaas niet vanzelf. Wij mensen moeten onze veerkrachtspier trainen om zorgen de baas te zijn. Ze halen ons uit ons midden en zorgen voor ruis. We kunnen ons niet concentreren en verliezen daardoor onze doelen uit het oog. Beter is het om de zorgen dus te erkennen, accepteren en vervolgens uit je systeem te lozen. Kop op, don’t worry be happy!

Wat doe jij als je eindeloos piekert? Eraan toegeven of kom je in actie om het kwijt te raken?

Uitgelichte afbeelding: Ben White on Unsplash

comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published.

|

© life coach Essma 2020 


all rights reserved 


privacy policy


code of ethics


|

home

about me 

coaching

blog

contact