Introspectie; keer je naar binnen en stel jezelf deze 5 vragen.

Dec 10, 2021

Om met je gevoelens om te kunnen gaan gedurende deze moeilijke tijd is de eerste stap het erkennen en accepteren van de fase waarin je je nu bevindt. Er zijn samen met jou miljarden andere mensen die door de corona-crisis beïnvloed worden. Dat betekent niet dat jouw stress, wanhoop of verdriet er dus niet mag zijn. Keer je naar binnen en stel jezelf deze 5 vragen om nog meer innerlijke rust te vinden.

Vraag 1: welke van mijn diepe en fundamentele behoeften worden verwaarloosd in deze crisis?

Om inzicht te krijgen in waar of hoe je je precies geraakt voelt door de crisis, is het goed om stil te staan en hierop te reflecteren. Het is namelijk veilig(er) om mee te gaan met een grote groep mensen die zich op een manier uiten of vechten tegen de crisis waar jij niet goed durft. Je denkt dat ze voor jou spreken omdat zij wel hun mond open trekken? Maar is datgene wat zij zeggen daadwerkelijk wat jij in je lichaam voelt? Neem je fundamentele behoeften onder de loep en schrijf op hoe deze beïnvloedt worden.

Vraag 2: hoe beïnvloedt dit mijn gevoelens?

Zeg dat je je belemmert voelt omdat je niet naar de sportschool kunt op het tijdstip dat jij wilt. Dit omdat een hogere macht besloten heeft de zoveelste lockdown in te voeren. Is het dan de regel die ingevoerd is waardoor jij je zo boos voelt of het feit dat je niet kunt sporten? Dit is iets om goed na te gaan bij jezelf want je kunt alleen aan één van de twee iets doen. Boos worden is één, maar boos blijven is een keuze. Tegen een hogere macht kan je vaak niet veel beginnen dus is het zaak dat je van je woede afkomt. Boosheid maakt meer stuk in je lichaam en erover piekeren helemaal. Het is hetzelfde fenomeen als zelf gif innemen en wachten tot de ander doodgaat. Thuis sporten zou een (tijdelijke) uitkomst kunnen bieden om dat gevoel waar je mee zit te elimineren.

Vraag 3: waar voel ik de stress in mijn lichaam en op welke manier?

Is dit het gebied boven je buik of juist eronder? Het is belangrijk om te voelen waar je die stress voelt en dat kan alleen als je je naar binnen keert. Echt even de prikkels buiten je laat voor wat ze zijn en je eens een introspectie uitvoert binnenin jezelf. Want wie ziet wat je ziet? Wie hoort wat je hoort? Wie voelt wat je voelt? Trek jij de conclusies of de ander? Juist, jijzelf. Honderd mensen kunnen tegen je zeggen dat het dragen van mondkapjes of het testen van kinderen stom en onacceptabel is.

Als gevolg maken ze een intense emotie los in ons want we voelen ons aangetast en belemmerd in onze vrijheid. Maar ook hier geldt weer dat jij uiteindelijk de enige bent die een keuze heeft. Ja, je hebt een keuze om hoe je je wilt voelen. Om erachter te komen waar je de stress voelt in je lichaam, kun je de volgende oefening doen.

Ga op je rug op de grond liggen met je bekken ontspannen. Je kunt ook zitten in de kleermakerszit als dit je meer ontspanning geeft. Vervolgens plaats je een hand op je borst en adem rustig in en uit. Hoe adem ik? Ben ik ontspannen? Zijn mijn schouders laag? En mijn kaken? Als je ‘ja’ hebt geantwoord op deze vragen dan zit je stress waarschijnlijk in je buikgebied en komt het op een andere manier tot uiting; cyclus in de war, obstipatie klachten, etc….Vertrouw altijd op je lichaam want die heeft het altijd bij het rechte eind.

Vraag 4: kan ik me met iets anders bezighouden wat me een geluksgevoel geeft?

Omdat je er een deur dichtgaat, betekent het niet dat een ander ook gesloten moet blijven. Oftewel, als een deur sluit, gaat een andere open. Het is niet makkelijk om in mogelijkheden te denken als je het gevoel hebt dat je helemaal vastgelopen bent en geen kant op kan. Bij deze vraag wil ik je er graag wederom weer aan herinneren dat niemand jou je keuzes kan afnemen. Ook al denk je dat dat het geval is of al het geval is geweest. Keuzes blijven bij je. Jij kiest ervoor wat je doet met belemmeringen en beperkingen. Met dezelfde tijd die je hebt kan je keuzes maken die jou als mens doen ontwikkelen. Investeer in (thuis)onderwijs, gezonde maaltijden, tijd met je geliefden, sport of wat dan ook. Dit zijn universele dingen die eenieder op de lange termijn zullen dienen. Ongeacht status, afkomst of religie.

Vraag 5: waar heb ik wél grip op en kan ik veranderen?

Als we ons wanhopig voelen, denken we al snel dat we niks meer kunnen en lijkt zelfs het kleinste lichtpuntje onbereikbaar. I have news for you! Lichtpuntjes komen niet naar jou toe, die moet je zelf creëren en/of achterna gaan. Als je in een crisis een ander helpt, vul je je lichaam en ziel weer met liefde. De liefde voor de medemens groeit alleen maar meer als je je inzet voor de ander.

Zie je dat je buurvrouw vaak alleen is en nooit bezoek krijgt? Stel eens voor om haar tuintje op te ruimen, haar balkon schoon te vegen of haar auto te wassen.

Echt waar, je zult versteld staan van wat hulp aan anderen met je eigen toestand doet. Je zal leren om beter om te gaan met de situatie als je weer eens op de proef gesteld wordt. Je zal beter in staat zijn om negativiteit om te buigen naar een positieve actie. Ook train je je zelf onbewust om de paden van wanhoop, pessimisme en miserie te omzeilen. Deze mindset zal je niet alleen door deze crisis loodsen, maar ook daarna. Als de zon dan weer schijnt en het heerlijk weer is buiten, zal jij extra genieten van de kleine dingen die dat seizoen je geeft want je weet hoe moeilijk je het deze winter had.

Heb jij nog een tip die jou goed helpt door de crisis? Zet hem hieronder, dan maak je iemand misschien wel blij!

comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published.

|

© life coach Essma 2020 


all rights reserved 


privacy policy


code of ethics


|

home

about me 

coaching

blog

contact