doorn in ons en hoe ermee omgaan

De doorn in ieder van ons en hoe we ermee omgaan.

Apr 6, 2022

Iedereen draagt een zogeheten doorn mee. Dan denk je nu misschien direct aan een doorn van een roos? Of een andere prikkel. Echter staat deze doorn in deze context symbool voor ‘pijn en ongemak’. We weten van doornen dat het niet prettig voelt als we eraan zitten. Precies dat gevoel als je over een splinter gaat die nog in je huid zit. Zo ook wanneer iets of iemand die pijn of ander opgeslagen leed ‘aanraakt’. Dat wil je niet, dus zorg je ervoor dat je doorn ‘onder controle’ blijft. Helaas lukt dat niet altijd. Hoe gaan we om met die doornen?

Onze doornen omzeilen

Gedurende ons leven maken we van alles mee. Waanzinnig mooie momenten, maar helaas ook nare dingen. Dingen waar we liever niet aan herinnerd willen worden. Doornen waar we liever niet aan willen zitten. En we worden woest als een ander dat ongevraagd doet. Kortom, we leven ons leven op een zodanige manier dat die doorn weggedrukt moet blijven. Je manipuleert letterlijk iedereen en alles om je heen om die pijn maar niet te voelen of die angst niet (weer) te ervaren. Je omzeilt met perfecte skills je doorn en je leven lijkt onder controle. Totdat die gevoelens van uitputting, lamlendigheid en lusteloosheid weer komen aankloppen bij je. Je bent meester geworden in het onderdrukken van je tekortkomingen, pijn en/of ander leed. Presteren op zo’n niveau houd je niet vol, dus zal je terugvallen in zelfmedelijden. Dat uit zich misschien in het doen van impulsaankopen, troost-eten of het vertonen van bepaald ongewenst gedrag.

Voorbeeld van ‘een doorn’ uit de praktijk

Fatima is een vrouw van 45, gescheiden en moeder van twee tieners. Ze leeft al twee jaar gescheiden van haar ex-man en lijkt haar nieuwe leven als alleenstaande moeder prima onder controle te hebben. Ze ervaart de ellende die ze met haar ex had niet meer, heeft een goede carrière en hanteert een gezonde leefstijl. Op het eerste gezicht zou je denken dat er met dit vrouw niets bijzonders aan de hand is. Helaas is het tegendeel waar. Als een stel met kinderen besluit te scheiden, betekent dit niet alleen dat ze door de kinderen nog met elkaar verbonden zijn maar ook nog met de rest van de familie. Zo zijn er nog grootouders, tantes en ooms en misschien ook nog nichten en neven in het spel. Je voelt het al, die zijn op de een of andere manier dan ook ongewild betrokken bij de scheiding. Alle contact met de hele familie verbreken omdat twee mensen niet meer met elkaar verder kunnen leven, is een ongewenste situatie. Om alles zo harmonieus en eerlijk te laten verlopen, zullen er dus afspraken gemaakt moet worden om iedereen op een normale manier te kunnen blijven zijn. De kinderen kiezen er immers niet voor om gescheiden te worden van één kant van de familie. Fatima ging akkoord met die afspraken en daar is precies waar haar doorn opduikt.

Gescheiden op papier, maar niet in haar hoofd…

Bij ieder familiefeest waarbij Fatima en de kinderen werden uitgenodigd, wordt ze geconfronteerd met een innerlijke strijd die ze tegen zichzelf voert. Monologen aan de lopende band die maar niet willen stoppen; ‘Wat als hij er is met zijn nieuwe vriendin? En als hij niet kan op de ouderavond is het zeker omdat hij een date heeft met haar? Ik kan niet geloven dat hij nog steeds alleen is, hij liegt vast!’ Ze is op papier wel gescheiden maar in werkelijkheid blijkbaar nog niet. Haar ex beheerst niet alleen haar hoofd maar blijkbaar ook nog delen van haar leven.

Gesprekken als dit zijn voor Fatima standaard rondom een familieviering. Als resultaat is ze na zo’n samenkomen met de familie helemaal uitgeblust en overprikkeld. Pijn en ellende uit het verleden steken de kop op en ze vecht met deze doorn. Vrijwel altijd eindigt ze met 1-0 achter, want het is een strijd die ze nooit zal winnen. Doornen laten zich namelijk niet zomaar verwijderen. In dit voorbeeld ging het over een ogenschijnlijk succesvolle vrouw waar je van de buitenkant niet snel iets zal opmerken. Echter, is dat slechts de buitenkant. Doornen zitten soms heel diep en kan je soms niet eens zien of voelen.

Hoe verwijder je zo’n doorn?

Om een doorn te verwijderen, moet je weten wat de doorn triggert. Wat is datgene wat ertegen wrijft en voor dat onaangename gevoel zorgt? Bovenal begint het lokaliseren van de doorn bij het willen toepassen van introspectie. Dus jezelf eens goed aankijken in de spiegel en je afvragen waar welke mensen of situaties je doorn raken. Zodra je daar inzicht in krijgt, is het tijd voor het echte werk. Het ademen door je pijn heen. Net als het opvangen van weeën of het lopen van een marathon. Je moet ademen om de krachten aan te kunnen. Omdat resultaten niet over één nacht ijs gaat, zul je het nodige geduld moeten opbrengen. Ondertussen zal je merken dat de doorn steeds minder heftig aanwezig is. Hetzelfde geldt voor het handelen van jezelf. Je zult voortaan minder geërgerd en minder gestrest zijn rondom specifieke situaties. Het leven is echt gemakkelijker zonder doorn.

Liefs, Essma

Photo by Diego PH on Unsplash

comments +

Leave a Reply

Your email address will not be published.

|

© life coach Essma 2020 


all rights reserved 


privacy policy


code of ethics


|

home

about me 

coaching

blog

contact